CE ÎNSEAMNĂ ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ?
Pacientul cu cancer trebuie să aibă o alimentaţie echilibrată, variată, cu alimente din toate cele cinci grupuri de bază:
Grupa 1: cereale integrale și făinoase (pâine, orez, secară, paste făinoase, cereale pentru micul dejun); constituie baza unei alimentații sănătoase și trebuie să aibă cea mai mare pondere în meniul zilnic; reprezintă baza piramidei alimentare.
Grupa 2: legume și fructe; bogate în vitamine, minerale și fibre, fructele și legumele contribuie și la o bună digestie.
Grupa 3: lactate (lapte, iaurt, brânzeturi); sunt surse de vitamine (A și D), calciu și proteine.
Grupa 4: carne; sursă de proteină animală, carnea contribuie la menținerea și repararea țesuturilor, dar și la formarea masei musculare.
Grupa 5: grăsimile, uleiurile și dulciurile; aflate în vârful piramidei alimentare, acestea vor trebui consumate cu moderație, în cantități mici. Uneori, acest lucru poate fi extrem de dificil în timpul tratamentului, fiind posibile abateri pe perioade scurte de la aceste principii alimentare. În plus, pandemia COVID-19 care afectează întreaga lume aduce provocări suplimentare pentru bolnavii de cancer, care trebuie să stea mai mult în casă, să mănânce mai sănătos, să găsească alternative pentru a procura mâncarea fără a se expune riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Pacienţii oncologici care au regimuri alimentare speciale, pentru boli cardiovasculare sau diabet, trebuie să încerce să respecte restricţiile, pe durata tratamentului pentru cancer, cu avizul cardiologului sau diabetologului și a nutriționistului. Pacienții oncologici trebuie să urmeze dieta recomandată de către medicul specialist și să respecte în continuare indicațiile acestuia. O dietă sănătoasă pentru pacientul oncologic presupune consumul de proteine, fructe, legume, cereale integrale și produse lactate. Elementele de bază care ar trebui să facă parte din dieta unui pacient oncologic:
• Apa este necesară tuturor celulelor corpului pentru a funcţiona. Dacă pacientul nu bea suficiente lichide sau le pierde prin vărsături sau diaree, poate apărea deshidratarea, cu consecinţe nefaste asupra organismului. Semnele de deshidratare sunt: uscăciunea gurii, urină închisă la culoare și puţină cantitativ, 5 ameţeli, neatenţie, pliu cutanat persistent la strângerea pielii de pe piept sau între degete.
• Aportul proteic adecvat este esenţial în timpul tuturor stadiilor de tratament al cancerului și supravieţuirii pe termen lung. Sunt recomandate alimente cu conţinut redus în grăsimi saturate: pește, carne albă (pui, curcan), ouă, produse lactate, nuci, seminţe, legume.
• Carbohidraţii se găsesc în legume, fructe, cereale integrale (alimente bogate în fibre, vitamine, minerale), cartofi, orez, porumb, mazăre, fasole, boabe uscate (alimente bogate in vitamine B și fibre). În cantităţi mai mici pot fi consumate pâinea albă, derivatele din faină albă (paste, produse de panificație). Nu sunt recomandate dulciurile concentrate, bomboanele, sucurile comerciale, având un conţinut mare de carbohidraţi cu absorbție rapidă, dar săraci în alți nutrienți.
• Grăsimile animale și vegetale sunt o sursă importantă de energie pentru că asigură de două ori mai multe calorii/gram decât carbohidraţii și sunt folosite pentru a stoca energie, a separa ţesuturile și a transporta unele vitamine în sânge. Ele au un rol important în prepararea mâncării, dând un gust mai bun și conducând mai bine căldura în timpul preparării acesteia. Sunt mai sănătoase grăsimile nesaturate (mono- și poli-), decât cele saturate (pește gras – somon, păstrăv, ton, uleiuri vegetale, oleaginoase, semințe).
• Grăsimile mononesaturate sunt uleiurile vegetale de măsline, arahide. Ele sunt lichide la temperatura camerei.
• Grăsimile polinesaturate sunt uleiurile vegetale de floarea- soarelui, șofran, porumb, seminţe de in, fructe de mare. Sunt lichide sau moi la temperatura camerei. Unele, precum acidul linoleic sau linolenic, sunt denumite acizi grași esenţiali, pentru că organismul nu-i poate produce. Ei sunt necesari pentru formarea de noi celule și secreţia de hormoni. Acești acizi grași esenţiali trebuie asiguraţi din alimentaţie, precum uleiurile de seminţe de soia, nuci.
• Grăsimile saturate (sau acizii grași saturaţi) provin din surse animale (carne, lactate). Ele sunt solide la temperatura camerei. Sunt saturate și unele uleiuri vegetale precum uleiul de nucă de cocos sau de palmier.
• Acizii grași trans se formează când uleiurile vegetale sunt procesate (în margarină). Ei se găsesc în snacks-uri, produse coapte, uneori și în unele produse lactate. Procentul de grăsimi saturate și trans în alimentaţia pacienţilor cu cancer trebuie redus cât se poate de mult.
• Vitaminele și mineralele sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Reacţiile adverse comune ale tratamentului (greaţă, vărsături, mucozită sau rănile bucale) pot duce la un dezechilibru hidroelectrolitic și vitaminic. Ca urmare, suplimentele de polivitamine și minerale sunt permise, dar nu trebuie să înlocuiască aportul alimentar. Vitaminele se vor administra doar cu recomandarea medicului specialist sau a nutriționistului, cu o atenție specială pentru produsele bogate în vitamina B12, aceasta având un rol important în proliferarea celulară. 6 Reguli de siguranţă a apei:
• Apa de robinet este considerată sigură dacă provine din sursele oficiale de apă;
• Apa îmbuteliată este considerată sigură dacă este cumpărată din magazinele alimentare;
• Apa de fântână/puţ se poate bea de preferat fiartă înainte. Apa fiartă se depozitează într-un recipient curat, cu capac și se refrigerează; poate fi băută în maximum 72 ore de la fierbere (3 zile)
CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE NUTRIȚIA SĂNĂTOASĂ PENTRU PACIENTUL ONCOLOGIC?
Nutriția este procesul prin care alimentele sunt folosite de organism pentru creștere, pentru menținerea unei stări bune de sănătate și pentru refacerea/înlocuirea țesuturilor. O nutriție adecvată este esențială pentru o stare bună de sănătate. Consumul de alimente potrivite înainte, în timpul și după tratamentul oncologic ajută pacientul să se simtă mai bine și mai puternic. Proteinele sunt extrem de importante la pacienții oncologici, deoarece fără proteine de bună calitate (de origine animală) organismul nu are cum să se refacă suficient de repede astfel încât să poată fi continuat tratamentul la timp și cu doze optime. Iar lactatele chiar nu este bine să fie foarte slabe, nu se recomandă lactatele foarte degresate (0,1-0,2%). (Dr. Mara Jidveian Popescu) Terapia nutrițională ajută pacienții cu cancer să mențină o greutate în limite normale, să își păstreze integritatea țesuturilor și să scadă efectele secundare ale terapiilor prescrise contra cancerului. Nutriționistul este o parte importantă a echipei de medici care tratează pacientul cu cancer. Nutriționistul trebuie să colaboreze cu pacienții, familiile acestora și cu restul echipei medicale pentru a ține sub control dieta pacientului cu cancer atât în timpul tratamentului, cât și după acesta.
SCHIMBĂRI ALE DIETEI NECESARE PACIENTULUI ONCOLOGIC
Atât cancerul, cât și tratamentul acestei boli, pot cauza modificări ale dietei printr-o serie întreagă de procese, inclusiv prin afectarea gustului, mirosului, apetitului, senzației de sațietate și abilității organismului de a absorbi nutrienții din alimente. De exemplu, afectarea gustului ar putea face pacienții să își dorească mai multe alimente dulci, să nu mai tolereze aromele puternice, o sensibilitate crescută la gustul amar și aversiune față de carne. Tumorile pot bloca parțial sistemul digestive sau pot face ca înghițirea alimentelor să devină dureroasă sau dificilă. Alți factori, precum durerea cronică, analgezicele, oboseala, depresia, teama și anxietatea asociate cancerelor, pot duce la o scădere a apetitului. Toate acestea, precum și tipul de cancer de care suferă o persoană, trebuie luate în calcul la stabilirea modificărilor ce survin în dietă. Toate formele de tratament au anumite efecte secundare, printre care se poate afla afectarea apetitului, greață, vărsături sau scăderea imunității. Recomandarea este să mâncați puțin și des, alimentele să nu fie foarte fierbinți sau foarte reci, tot ce mâncați trebuie să fie extrem de proaspăt (deoarece toleranța alimentară a pacientului oncologic este mai scăzută și există riscul apariției unei toxiinfecții alimentare), gătiți în aceeași zi în care mâncați. Pacienții oncologici trebuie să se obișnuiască să gătească în casă, în cantități mici. Pacienții cu cancer trebuie să-și monitorizeze cu atenție dieta, deoarece greutatea corporală trebuie menținută în limite normale, adică un indice de masă corporală între 19 și 24 (calculul se face împărțind greutatea la pătratul înălțimii). Foarte important: se recomandă măcar jumătate de oră pe zi de activitate fizică, fie ea mers mult pe jos, urcatul scărilor, stretchting etc. (Dr. Mara Jidveian Popescu)
CE ALIMENTE POT INTERFERA CU TRATAMENTELE ONCOLOGICE?
Ca recomandare generală, în timpul tratamentului pentru cancer nu se consumă alcool, tutun, produsele procesate (cum ar fi mezelurile sau dulciurile concentrate). De asemenea, în timpul tratamentului oncologic, nu se consumă grepfruit, deoarece acesta conține o substanță care blochează metabolizarea corectă, la nivel hepatic, a medicamentelor pe care le luați. Acest aspect este foarte important pentru toți pacienții care urmează tratamente cornice, nu neapărat oncologice, mai ales pentru bolnavii care iau medicamente anticoagulante. Un aliment care trebuie evitat în timpul unor tratamente oncologice (cum este cazul chimioterapiei sau radioterapiei) este laptele dulce, deoarece poate favoriza apariția candidozei. (Dr. Mara Jidveian Popescu) În funcție de tipul de cancer și localizarea acestuia, anumite alimente trebuie scoase din dietă sau, dimpotrivă, consumate în cantitate mai mare decât la alte persoane. 8 Pacienţii cu neutropenie severă, prelungită (mai puţin de 1000 leucocite/mmc, mai mult de 2 zile), transplant de celule stem sau aflate in timpul unor anumite tratamente oncologice, trebuie să evite în continuare următoarele alimente: de tip „fast food”, alimente necertificate sau produse gata preparate (de tip supermarket). În timpul anumitor tratamente oncologice, pot să intervină simptome care împiedică alimentarea corespunzătoare, fiind nevoie de diferite medicamente și suplimente alimentare, ce ar trebui să fie administrate doar la îndrumarea medicului curant.
CANCERUL PULMONAR
O dietă bogată în fructe, legume, proteine și cereale integrale vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în timpul tratamentului pentru cancerul pulmonar. Când vă simțiți bine, puteți tolera mai bine tratamentul, pe o perioadă suficient de lungă pentru a lupta cu boala. De multe ori, tratamentul poate avea efecte secundare, precum greața, voma, apetitul scăzut și modificări ale gustului, ceea ce poate îngreuna întreținerea unei diete sănătoase. Nutriționistul vă poate ajusta dieta astfel încât să păstrați o greutate sănătoasă și să țineți sub control efectele secundare ale tratamentului.
Alimente recomandate:
• carne albă- pui, pește sau curcan
• ouă
• lactate (lapte, iaurt, brânză – nu se recomandă să fie foarte degresate)
• nuci, fasole și soia De evitat:
• sare - crește tensiunea arterială și duce la retenția de apă și de toxine dăunătoare
• Ceai de sunătoare
• Interzise fructele de mare
• Interzise produsele din carne sau pește crud afumate
• Hidratare minimum 2000 ml/zi
• Toaletă bucală zilnică cu apă de gură antibacteriană și aplicații de glicerină boraxată
• grăsimi din ulei de măsline, avocado, semințe
• orez, banane și mere, pentru evita diareea
• pește/fructe de mare crude
• fructe și legume cu coajă 10
• alimente prăjite
• alimentele puternic condimentate și grăsimile
• alimente picante Recomandări pentru perioada tratamentului:
• alegeți alimente bogate în calorii și nutrienți
• mâncați puțin și des
• nu așteptați să vi se facă foame pentru a mânca
• păstrați alimentele favorite la îndemână Sfaturi generale:
• renunțați la fumat
• mâncați puțin și des, mai ales în acele momente ale zilei în care vă simțiți bine
• limitați consumul de zahăr și de sare
• consumați alimente și lichide care se digeră rapid: cartofi, cușcuș, orez, banană, pâine prăjită, supe, sucuri de fructe, etc.
GRADINA VIE
Mail:office@ilincuta-dan.ro
Adresa:Calea Serban Voda 109-111,Bucuresti
Contact:0786.081.724