Ceaiul de iasomie singur sau asociat cu ceaiul verde este parfumat si pretuit pentru gustul placut si aroma deosebita. Beneficiile pentru sanatatea organismului sunt cunoscute de mii de ani. Astazi, ceaiul de iasomie este apreciat pentru ca este de ajutor in curele de slabire, este bun pentru inima si creier, promotor al igienei orale si are si rol protector in unele boli cronice grave. Totusi, acesta poate da si efecte adverse, daca este consumat in cantitate mare.
Ceaiul de iasomie este parfumat cu aroma de flori de la planta de iasomie. De fapt, acest tip de ceai este un amestec de ceai verde cu iasomie, dar uneori mai poate fi folosit ceaiul negru sau chiar cel alb. Toate beneficiile si utilizarile ceaiului verde sunt astfel atribuite si celui de iasomie, datorita amestecului.
Studiile efectuate asupra acestui tip de ceai sunt inca la inceput, iar multe dintre potentialele avantaje oferite de iasomie nu sunt dovedite stiintific, motiv pentru care se recomanda administrarea cu moderatie a acestuia. Agitatie, nervozitate si chiar probleme cu rinichii au fost semnalate odată cu includerea ceaiului de iasomie in alimentatie. In situatia in care observi efecte adverse, mergi la medic pentru tratament adecvat!
Ceaiul de iasomie nu are valoare nutritiva. Nu contine calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, zahar. Insa valorile se schimba daca il asociezi cu lapte, zahar sau alte alimente. Ceaiul de iasomie poate contine, insa, vitamine si minerale, provenite de la frunzele de ceai verde. Astfel, in cantitati mici se regasesc fierul, zincul, potasiul si cuprul (1).
Ceaiul de iasomie poate fi achizitionat din farmacii si poate oferi un boost in ceea ce priveste accelerarea metabolismului, ceea ce inseamna un posibil ajutor pentru persoanele care doresc sa slabeasca (2). Efectul sau poate fi pus pe seama ceaiului verde sau a celui negru din compozitie. Totusi, nu exista pentru moment studii stiintifice in acest sens.
Ceaiul verde poate reduce riscul unui atac de cord sau infarct miocardic acut, dar si pe cel al unui accident vascular cerebral (1). Cel putin asta reiese din studiile realizate pana in prezent. Aceasta inseamna ca si consumul de ceai de iasomie ar putea avea un impact benefic asupra sanatatii inimii.
Cum ceaiul de iasomie are un continut bogat in polifenoli, acest lucru se poate traduce in ajutor pentru protectia fata de bolile cardiovasculare ce ar putea sa apara (2). In timp ce unele studii sustin ca un consum de ceai de iasomie are sanse sa previna aparitia bolilor de inima, altele asociaza ceaiul de iasomie cu un risc scazut pentru a dezvolta aceste afectiuni.
Ceaiul de iasomie contine, printre altele, catechine, provenite din ceaiul verde, cu rol in protejarea impotriva cariilor dentare, fiindca omoara bacteriile care formeaza placa bacteriana.
Un studiu realizat recent a scos la iveala faptul ca utilizarea unei ape de gura cu catechine din ceai verde a fost eficienta in reducerea placii dentare, efectul fiind asemanator cu cel al apei de gura antiseptice (2), ceea ce inseamna ca iasomia ar putea sa aiba acelasi rezultat.
La aceasta se adauga cercetarile care au vizat ceaiul de iasomie si care au relevat ca acest produs poate combate respiratia urat mirositoare de la nivelul cavitatii bucale (2), tocmai prin faptul ca mentine sub control flora bacteriana ce cauzeaza mirosurile neplacute la acest nivel.
Proprietatile benefice pe care le are ceaiul de iasomie asupra corpului includ si stimularea functiei creierului. Cofeina din ceaiul verde asociat iasomiei stimuleaza sistemul nervos si imbunatateste activitatea creierului, determinand energie sporita (2).
Polifenolii din ceaiul de iasomie ar putea reduce riscul de aparitie al bolilor Alzheimer si Parkinson. Ceaiul de iasomie combinat cu ceaiul verde este bogat in elemente care pot suprima inflamatia si reduce riscul de aparitie a bolilor cronice degenerative. Totusi, trebuie sa se mai realizeze studii in acest sens, pentru a se putea dovedi cu adevarat eficienta ceaiului de iasomie, precum si cantitatile necesare, dar si perioadele optime de administrare.
Ceaiul de iasomie are antioxidanti care pot ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi, cu proprietati de combatere a cancerului (1). Practic, rolul ceaiului de iasomie ar putea fi esential in limitarea raspandirii celulelor canceroase si in prevenirea cancerului de prostata, cancerului de colon si a cancerului de san (2).
Ceaiul de iasomie este considerat sigur pentru consum. Continutul de cofeina din acesta ridica multe semne de intrebare. Prea multa cofeina poate duce la anxietate, neliniste, nervozitate si chiar si la probleme cu stomacul (2). Aceste simptome pot contribui la aparitia insomniei (1).
Consumul de ceai de iasomie nu este indicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, pe fondul concentratiei de cofeina care este contraindicata in aceste situatii.
Continutul de catechine poate actiona asupra capacitatii organismului de a absorbi fierul din alimente, ceea ce ar putea duce la deficit de fier si anemie (2).
Ceaiul de iasomie are si o cantitate de oxalati, compusi care se leaga de calciu. Tocmai acest mecanism poate determina aparitia unor pietre la rinichi in cazul unui consum mare de ceai de iasomie (1).
De asemenea, au fost raportate si leziuni hepatice izolate (1), motiv pentru care este bine sa vorbesti cu medicul, inainte de a consuma ceai de iasomie. In caz de aparitie a unor efecte adverse, mergi la medic de urgenta pentru tratament de specialitate.
Ceaiul de iasomie ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, parfumul si gustul inconfundabil sunt apreciate de sute de ani. Desi este considerat un produs sigur pentru consum, totul trebuie facut cu moderatie. In caz contrar, ceaiul de iasomie poate face rau persoanelor sensibile sau celor cu deficiente de vitamine si minerale.
Caracteristici ale Napraznicului si
perioada
de recoltareFrunzele verzi cresc pana la
5- 6 cm, iar tulpinile ramurilor devin rosii. Fiecare frunză este acoperită cu peri
foarte
fini și începând de la centru, se poate
vedea o floare frumoasa de culoare
roz-violet cu petale rotunjite.
Pe măsură ce semințele se usucă în
toamnă, este timpul
să le recoltati pentru a le folosi in
prepararea ceaiului medicinal..
Ceai de Napraznic – Instructiuni de
preparare
Mod de preparare:
O lingura de Frunze si flori uscate ,se pun
cu o cana cu apa (250 ml)la macerat de
seara pana dimineata.Dimineata se filtreaza licoarea rezultata (maceratul)iar planta
ramasa sa opareste cu inca o cana cu apa .Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de jumatate de ora la temperature camererei ,aceasta infuzie se filtreaza.La sfarsit se combina maceratul cu infuzia.
Atentie !
Pentru ceaiul de napraznic nu se
foloseste apa de la robinet ,ci doar
apa plata sau ,mai bine ,apa de izvor
care nu trebuie sa fie mai veche
de 48 ore .
Mod de adminstrare:
Se beau 3-4 cani din acest ceai pe zi ,pe stomaculgol .Ceaiul se bea inghititutra cu inghititura ,neindulcit.
Pentru rezultate mai rapide si mai benefice recomandam a fi folosit impreuna cu
tinctura de napraznic .
Recomandam a fi folosit si sub forma de pulbere sub limba timp de 15-20 min ,de 2-3 ori pe zi ,intre curele de ceai.
Cura necesara este de 42 zile ,21 zile prima transa ,5 zile pauza si inca 21 zile .
Fara indoiala napraznicul si-a castigat celebritatea datorita cazurilor
spectaculoaze de vindecare a cancerului .
Cel mai receptiv la tratamentul cu
napraznic este cancerul genital ,dar pe lista cazurilor vindicate se ala si cancerul
pulmonar cu metastaze ,cancerul mamar,cancerul de prostate ,cancarul la intestine si cancerul gastric.In toate
cazurile vindicate ,tratamentul cu ceai de napraznic a fost insotit de un regim
alimentar sever ,cu sucuri si cruditati
sau cu cereal integrale(regimul Oshawa).
Acest ceai nu are contraindicatii putand fi consumat si de catre copii.
Tinctura de Napraznic – reteta, cum
se prepara si modul de utilizare
Intr-un borcan de culoare intunecata
se vor pune 50 g de plantă mărunţită
sau chiar transformată în praf.
Peste acesta se
va pune alcool alimentar de 70° si
apoi se lasa la macerat timp de 15 zile,
timp în care se va agita de mai multe
ori pe zi, pentru a se extrage
principiile active din plante. Se va strecura după această perioadă.Se va putea
lua câte o linguriţă din tinctură de
3-4 ori pe zi diluată cu apă. Este bine ca aceasta să se ia înainte de mese.
Nu exista contraindicatii sau reactii toxice dovedite dar pana la studierea completa a proprietatilor acestei plante este
recomandata evitarea consumului de
ceai de napraznic in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare.
Articol recomandat: Ceai de Salvie: Tratamente si modul de folosire corect
– îmbunătăţeste stărea generala şi rezistenţa organismului impotriva virusilor.
– protejeaza organismul împotriva radiaţiilor.
– normalizeaza procesul de diviziune celulară.
– tumori benigne cu localizări diverse – ceai de napraznic si alte plante. Se beau 2-3 căni pe zi în cure de 3 luni, cu pauză de 1-2 luni.
– diaree, inflamaţii ale intestinului – ceai de napraznic (2-3 linguriţe Ia cană). Se beau 2-3 căni pe zi. Are un efect de precipitare a proteinelor toxice din intestin, ceea ce determină un efect foarte rapid de diminuare a inflamaţiei şi de distrugere a microorganismelor de la acest nivel.
– nefrită, cistită (inclusiv cea însoţită de sângerări) – ceai de napraznic si alte plante. Are efect cicatrizant şi stimulent imunitar local. Este indicat să fie asociată cu plante antisepticeurinare mai puternice: merişor, tinctură de ienupăr, tinctură de răşină de pin.
– herpes cu diverse localizări – cu ceai de napraznic si alte plante foarte concentrat (5 linguriţe lacană) se fac spălaturi şi se pun comprese.
Ceaiul de palamida vindeca orice forma de cancer ,sida ,infectii si chisturi intre 28-91 de zile maxim.
Pentru ca ceaiul de palamida sa vindece total cancerul sau alta boala trebuie baut pe stomacul gol ,tocmai pentru a se fixa in AND si a elibera niste subtante inca necunoscute de stiinta ,substante cu rol de a vindeca orice boala total.
Cat timp isi face planta efectul este interzis cu desavarsire :alcoolul,fumatul,cafeua si orice fel de mancare sau bautura timp de 30 min dupa ingurgitare.
Pt cei care au polipi sau chisturi de orice fel sau tumori osoase se recomanda ceai de palamida timp de 64 zile ,dimineata si seara.
La ceaiul de palamida nu sunt proportii indferent de boala
Preparare;
Se pune apa de izvor la fiert ,se lasa pana fierbe si se opreste focul si se pune planta medicinala in apa fiarta .Se lasa intre 45-73 minute pana la extragerea esentelor totale din ea.de sange.
Palamida poate fi utilizata sub forma de ceai ,tincture ,pentru a trata rani ,arsuri ,eczema si alte afectiuni dermatologice.
Poate fi folosita in tratarea inflamatiilor articulare si musculare (artrita si tendinita).Un alt beneficiu al palamidei este actiunea asupra sistemului circulator.Planta are proprietati care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la reducerea inflmatiei in vasele de sange.Aceste efecte pot fi benefice in cazul unor afectiuni precum varicele sau tromboza ,unde fluxul sanguine este afectat.
Palamida poate fi folosita in tratarea problemelor digestive .Planta poate avea un efect benefic in cazul ulcerelor ,constipatieri si inflamatiei tratctului digestive.Ea poate stimula apetitul si poate imbunatati digestia ,ajutand la eliminarea disconfortului abdominal si al flatulentei .Palamida poate avea si proprietati diuretice ,poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism ,fiind utila in eliminarea toxinelor .
Beneficii:
-beneficii nutritive :palamida este o sursa excelenta de vitamine si minerale .Contine cantitati semnificative de vitamine A,C, si E ,care sunt antioxidanti puternici si pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidative.de asemnea contine minerale precum calciu,fier ,potasiu ,care contribuie la functionarea normal a organismului .Fibrele dietetice prezente in palamida sustin digestia sanatoasa si contrubuie la o dieta echilibrata .
-ajutor in digestive :datorita continutului sau ridicat de fibre ,palamida poate ajut la imbunatatirea sistemului digestiv ,Fibrele sunt esentiale in mentinerea sanatatii intestinale si pot contribui la prevenirea constipatiei si imbunatatirea regularitatii tranzitului intestinal ;
-proprietati antiinflamatoriii ;palamida poate avea potentiale proprietati antininflamatorii .subtantele active din aceasta planta pot ajuta la calmarea inflamatiilor interne si externe ,cum ar fi umflaturile ,ranile si iritatiile pielii.
-sustinerea sistemului imunitar :palamida contine vitamina C ,un puternic antioxidant care ajuta la intarirea sistemului imunitar ,
-consumul regulat al acestei plant ear putea contrbui la protejarea organimului impotriva infectiilor si bolilor .
Recoltare:
Palamida se recolteaza in perioada de inflorire ,adica lunile iulie si septembrie .In aceasta perioada ,planta contine cea mai mare concentratie de substante active si principia active.
Radacinile contin o cantitate mare de subtante benefice si au proprietati terapeutice .Dupa recoltare trebuie curatate de resturile de pamant si apoi uscate .Uscarea se face intr-un loc aerisit ,ferit de lumina directa a soarelui ,pentru a preveni degradarea substantelor active.Este important sa se asigure o circulatie buna a aerului pentru apreveni formarea mucegaiului .
Dupa uscare radacinile se pastreaza ,intr-un loc uscat si racoros ,intr-un recipient ermetic ,pentru a preveni absorbtia umiditatii si a pastra calitatea plantei pe termen lung .Este recomandat sa se verifice periodic ,pentru a nu prezenta urme de deteriorare sau contaminare.
Preparare ceai:
Allege plante proaspete ,spala-le bine sub apa curate pentru a elimina orice impuritati ,apoi lasa-le sa se usuce complet intr-un loc racoros si bine ventilat .Dupa ce plantele sunt uscate ,poti sa le pui intr-un recipient de sticla sau un sac de panza .
Pentru prepararea ceaiului se adauga aproximativ 2 lingurite de plante uscate de palamida intr-o cana de apa colocotita .Acopera cana cu un capac sau o farfurie si lasa ceaiul sa se infuzeze timp de 10-15 min .Dupa aceste timp se strecoara si se bea.
Se recomanda sa se bea 2-3 cani pe Zi ,dimineata inainte de mese pe stomacul sau dupa mese ,deoarece acesta ajuta la stimularea sistemului digestive si la prevenirea probelemelor digestive
Contracindicatii:
Reactiile adverse pot aparea foarte rar ,doar in cazul unui consum excesiv .Unle eposibile efecte sunt alergii,reactii cutanate .persoanele care au anumite afectiuni ,cum ar fi cele hepatice ,renale ,femeile insarcinate sau care alapteaza ,cele alergice trebuie sa evite consumul .
Interactiuni cu alte medicamente :
Aceasta planta poate potenta efectele medicamentelor care incetinesc coagularea sangelui ,cum ar fi anticoagulantelor .Poate avea un impact asupra medicamentelor pentru diabet sau tensiune arteriala
-este indicat sa incepi cu doze mici pentru a vedea cum reacttioneaza organismul ;
-daca apar reactii adverse intrerupe si consumul si solicita sfatul medicului .
De la plantă se folosește în special rădăcina în diferite preparate naturiste, deoarece aceasta este un adevărat medicament. De la varga-ciobanului se pot folosi și alte părți cu efect benefic (cum ar fi de exemplu frunzele, tulpina, inflorescențele). Semințele plantei sunt o hrană importantă pentru păsări, iarna. Capetele plantei sunt foarte interesante și sunt utilizate în aranjamente florale, decorațiuni și ornamente, la florării. De asemenea, ele având acei țepi tari sunt ca niște perii, care erau folosite în popor pentru a pieptăna lâna.
Este foarte important să recoltezi rădăcina la momentul potrivit, pentru ca ea să fie cât mai mare și bogată în substanțe active. Ea se recoltează toamna în primul an de viață a plantei, sau primăvara în al doilea an, cum ar fi de pildă în luna aprilie. Planta iubește umezeala și deci tinde să crească în apropierea cursurilor de ape. Asta face ca rădăcina să fie ușor de dezgropat, pentru că pământul va fi puțin mai moale și mai simplu de săpat.
Această tinctură este foarte bună pentru eliminarea neurotoxinelor din organism, care provin de la bacteriile transmise de mușcăturile de căpușe (boala Lyme). Se realizează din rădăcina plantei, care se taie în bucățele mici, se pun într-un borcan, se adaugă vodcă sau alcool din cereale. Tinctura se lasă la macerat 21 de zile, apoi se strecoară și se poate folosi. Ea se poate cumpăra și de la plafar.
Alte avantaje oferite de tinctură:
Tinctura este foarte eficientă pentru diferite tipuri de dureri, mai ales dacă acestea sunt de origine nervoasă; ea poate trata complet sau doar poate ameliora. Despre tinctură se spune că:
Tinctura se administrează în doze mici, câte 10-15 picături diluate cu puțină apă, dimineața și seara, după masă. Picăturile se pot administra și direct sub limbă, astfel sunt absorbite imediat în organism.
Rădăcina plantei se folosește și în medicina chineză în tratamentul bolii Lyme. Ea este eficientă în borelioză sau boala Lyme, se recoltează toamna. Rădăcina are o concentrație de substanțe medicinale care combat această boală.
Acest ceai se poate face din rădăcina plantei. La ceai se pot adăuga și alte plante medicinale, cum ar fi: frunze de mesteacăn, mentă, coada calului.
Ceaiul oferă multe avantaje:
În ziua de astăzi, se pot cumpăra preparate din această plantă medicinală la plafar și alte magazine naturiste: capsule de varga-ciobanului, ceai de varga-ciobanului și tinctură de varga-ciobanului.
Capsulele din rădăcina plantei sunt ca un medicament naturist, ca un supliment alimentar. Ele se administrează oral și imbunătățesc sănătatea persoanelor care au fost mușcate de căpușe. Planta are compuși cu efect antibacterian și antireumatic, care reduc inflamația, protejează ficatul, susțin și întăresc imunitatea organismului. Consumul excesiv nu este recomandat, poate avea efect laxativ.
GRADINA VIE
Mail:office@ilincuta-dan.ro
Adresa:Calea Serban Voda 109-111,Bucuresti
Contact:0786.081.724