Prediabetul inseamna valori crescute ale zaharului din sange dar nu suficient de crescute pentru ca pacientul sa fie diagnosticat cu diabet zaharat. De cele mai multe ori, inainte ca un pacient sa faca diabet zaharat el are prediabet.
Sau altfel spus, cei mai multi pacienti cu prediabet vor face diabet zaharat de tip 2 in urmatorii ani daca nu isi schimba stilul de viata. Sunt studii care arata ca o scadere a greutatii corporale cu 10% dimineaza riscul de diabet zaharat de tip 2 la cei diagnosticati cu prediabet.
Testul de toleranta la glucoza (TIGO) este esential in stabilirea instalarii prediabetului.
Ce este testul de toleranta la glucoza (TIGO)
Testul presupune testarea repetata a glicemiei, initial pe nemancate (dimineata)- aceasta fiind considerate valoarea „0” (zero). Se beau apoi 75 de grame de glucoza pulbere dizolvate intr-o cana de apa si se recolteaza ulterior probe repetate de glicemie – la o ora si la doua ore de la momentul ingestiei glucozei. Se face astfel o evaluare a raspunsului organismului la un exces de glucide (zahar) si a capacitatii de adaptare corecta a secretiei de insulina a organismului la un astfel de stres glucidic. Este esential ca in orele dintre momentul zero, recoltarile de la o ora si respectiv 2 ore, pacientul sa nu manance, sa nu bea si sa nu faca efort.
Totodata, ca metoda de screening pentru faza de prediabet se mai utilizeaza determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c). Astfel, spun medicii, o valoare intre 6-6,5 % se coreleaza pozitiv cu starea de prediabet si atentioneaza asupra necesitatii monitorizarii valorilor ei –ideal repetarea analizei la 3-6 luni pentru surprinderea precoce a unor valori mai mari, specifice diabetului zaharat.
Regimul alimentar este extrem de important pentru un pacient diagnosticat cu prediabet. Medicii sustin ca daca acesta va respecta anumite reguli alimentare are mari sanse sa nu ajunga, in ani, la diabet zaharat. Astfel, este esential sa nu fie omise nici una dintre cele trei mese principale ale zilei, fiindca mesele regulate, de dimensiuni moderate au capacitatea de a elibera o cantitatea normala de insulina.
Trebuie ca portiile de mancare sa nu fie mari, se va pastra moderatie. Se pune accentul pe fructe si legume. Mancarea se gateste la aburi, la tigai, se evita dulciurile si mancarea procesata, alimentele grase. O alta regula este aceea de evitare pe cat posibil a glucidelor care se acumuleaza rapid in organism si duc la aparitia obezitatii.
Potrivit studiului PREDATORR desfasurat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice, prevalenta prediabetului este de 3 milioane in Romania. Conform datelor statistice, 15% din persoanele cu varsta peste 40 de ani au prediabet, dintre care, pana la 50% dezvolta diabet in decurs de 5 ani
GRADINA VIE
Mail:office@ilincuta-dan.ro
Adresa:Calea Serban Voda 109-111,Bucuresti
Contact:0786.081.724