TRATAMENTE NATURISTE PENTRU AFECTIUNILE FICATULUI
Cele mai frecvente afectiuni hepatobiliaresunt: steatoza hepatica, hepatita acuta sau cronica, ciroza, ascita, insuficientahepatica si cancerul hepatic.
Prima, si anume steatoza hepatica consta in incarcarea ficatului cu grasimi, urmata de o inflamatie dureroasa,provocata de diferiti factori: alcoolism, obezitate, hepatita virala, diabet zaharat, consumul excesiv de grasimi animale si dulciuri, intoxicatii cu metale grele si medicamente chimice, stres oxidativ si psihoemotional, socuri nervoase.
Starea de sanatate a ficatului arestransa legatura cu alimentatia,diferentiata in functie de individ si de tipul afectiunii. Dupa o criza dureroasa de ficat,calmarea poate fi realizata prin adoptareaunui regim alimentar foarte strict, in caresa predomine legume verzi, ciorbe, supe, fructe si compoturi. Bune efecte are consumul de morcov, salata, tomate,fructe acide (mere, struguri, lamai,portocale, mandarine, masline).
Dimineata, pestomacul gol, se ia o lingurita cu ulei de masline si o felie de lamaie.Pentru eliminarea toxinelor se consuma cantitati mari de ape minerale si ceaiuri medicinale (anghinare, papadie,albastrele, salvie, menta, rozmarin,radacini de revent), care se iau atatpreventiv, cat si curativ.
Regimul de viata impune un control riguros al climatului familial si social.
Intrucat criza de ficat poate fi generata de cauze psihice (socuri nervoase) este recomandata multa odihna, viataechilibrata,o buna oxigenare a organismului, un orar riguros pentru munca, masa si odihna.In cursul diminetii se recomanda o curade aer, baie de soare si gimnastica respiratorie, armonizata cu educatie fizica,fara eforturi mari.La dureri acute, este indicat ca dupamasa de pranz sa se aplice o cataplasma lombo-abdominala cu lut sau cu varza, maruntite si incorporate intr-un albusde ou batut spuma. Se vor aplica sicomprese calde cu seminte de in,fierte timp de o ora, pana ajunge lastarea de mucilagiu care se pun intr-un saculet de panza si se aplica pe abdomen.
Regimul pentru hepatita acuta sau cronica
Hepatita este o afectiune a ficatului, cu caracter inflamatoriu, infectios sitransmisibil, uneori sub forma de epidemii.In functie de natura evolutiei, hepatita
poate fi acuta sau cronica. Hepatitaacuta este caracterizata prin necrozarea celulelor hepatice, lezarea inflamatorie a parenchimului hepatic si a altor tesuturi si organe.
Declansarea hepatitei cronicesi importanta alimentatieiHepatita cronica este o boala instalata peo lunga durata de timp. Ea consta din
inflamarea cronica a parenchimuluihepaticsi lezarea treptata a celulelor ficatului.Principalele cauze ale cronicizarii hepatitei constau dintr-un tratament
incorect al bolii sau dintr-un consumexcesiv si de durata de bauturi alcoolicetari si medicamente, infectii microbiene, dezechilibru nutritional prin carenta de
proteine si vitamine sau intoxicatiialimentare si accidentale. In acest sens, regimul alimentar are un rol deosebit de important, ajutand la inlaturarea cauzelor, revenirea la o stare de normalitate relativa, si asigurand cresterea rezistentei generale a organismului.
Cura cu sucuri de legume.
La inceput se vor administra sucuridietetice de legume (morcov, tomate,sfecla rosie, castraveti, lactuca), sucurinefermentate din fructe (mere,portocale, lamai, prune, struguri, capsuni,fragi, agrise, afine, pepeni verzi),consumate imediat dupa preparare, si ceaiuri medicinale indulcite cu mierede albine.
Sucul de morcov se obtine prin spalarea si maruntirea radacinilor, care se dau prin masina de tocat sau prin mixer. Se bea, dimineata si dupa-amiaza, cate 100 ml suc proaspat, iar restul se pastreaza in frigider timp de maximum 24 de ore. Se mai recomanda un amestec din suc de morc(o parte), apa (doua parti) si zahar (patru parti), din care se vor consuma, zilnic,
cate 4-6 linguri.
Cura se mentine pana la ameliorarea completa a bolii.
Sucul de pepene verde bine copt se obtine prin taierea miezului curatat de coaja si de seminte si trecerea pulpei
fructului prin masina de tocat sau mixer; se consuma, imediat, cate un pahar pe zi.
Alimentatie recomandata
La 2-3 zile dupa incetarea crizelor se introduc in alimentatie produse lactate(lapte dulce si acru, iaurt, branzaproaspata de vaci – 250 g/zi, cas
dulce, urda, telemea desarata – 100 g/zi, smantana – 2 linguri/zi), margarina,untdelemn crud (40-50 g/zi) siotet de mere.
Sunt usor suportate supele cu zdrente de ou, legumele verzi fierte (fasole pastai, mazare), ridichi rase, salatede legume (cu patrunjel, telina, marar,spanac, loboda, morcov ras, lactuca, castraveti, ardei gras).
Mai pot fi consumati cartofi fierti sau copti, peste slab (pastrav, stiuca, lin, biban, salau, cod), carne de vita slaba sau de pasare (sub forma de rasol).
La masa se serveste paine prajita,mamaliga, chifle, taitei, macaroane,fulgi de ovaz, orez, oua moi, ochiuri
romanesti fierte in apa, budinci, papanasi.
Deserturi pe baza de fructe
La desert sunt indicate fructe proaspete(mere, pere, cirese, visine, piersice, caise, fragi, coacaze, agrise, afine, prune, gutui, pepeni verzi, struguri, lamai, portocale, masline) care maresc rezerva deglicogen a ficatului si ii imbunatatesc
starea functionala prin protejare impotriva toxinelor.
In hepatita cronica, cu durata de pesteun an de la declansare, este indicat regimul alimentar mentionat mai sus. Mesele vor consta din cantitati mici de alimente,servite mai des (4-5 pe zi). Se vor evita alimentele si bauturile prea reci. Inainte de mese este bine sa se mestece catevafrunze de patrunjel sau telina, pentru a mari pofta de mancare. In cazul cand hepatita se suprapune pe o calculozabiliara, este bine ca in fiecare dimineata sa se ia, pe stomacul gol, cate o lingura cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Hepatita
Ca in orige regim, sunt anumite alimentecare nu e recomandat sa fie consumate.
Atat in hepatita acuta, cat si cronica
se interzic:
Alimentatia in cazul icterului
Icterul sau galbinarea este o boala care poate sa survina la toate varstele, pe substratul unei anemii fiziologice si patologice, congenitale sau dobandite.
Boala se manifesta prin colorarea in galben a pielii, a ochilor si a mucoaselor,
mai intens „albusul ochilor“, ca urmare a retentiei in sange a pigmentilor biliari (bilirubina), blocati in canalul coledoc.
Patrunjelul si mararul combat icterul
In regimul alimentar, cele mairecomandate alimente sunt extractele de ficat si adausul de vitamine (B, K).
Efecte bune are o cura de coacaze negre,timp de doua saptamani. La masa este
bine sa se serveasca ardei gras, patrunjel, marar, precum si fructe proaspete
(mere, pere, piersice). Dupa fiecare masa sau ceai consumat se poate lua cate o lingurita de bitter suedez.
Urmarind evolutia bolii, se constata ca dupa 2-3 zile apare o revenire la normal a culorii pielii, iar analizele de laborator vor fi mult mai bune.
Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Icter
In respectarea regimului alimentar sunt interzise:
Regimul de viata in cazul icterului impune o atentionare speciala. Intrucaticterul este o afectiune contagioasa,care se transmitecu usurinta la persoanele din preajma, se impune o izolare stricta a pacientului, fie intr-un spital de boli contagioase, fie la domiciliu.
Regimul alimentar in cazul Cirozei
Ciroza hepatica este o imbolnavire cronica a ficatului, constand din inflamarea si lezarea tesutuluiconjunctiv, cu evolutie progresiva spre modificarea structurii ficatului si sclerozarea tesuturilor in benzi. Dieta cu lamai proaspete e recomandata bolnavilor de ciroza
Alimentatie bogata in proteine si vitamie
In crizele de ciroza hepatica se incepe cu cateva zile de repaus obligatoriu la pat siregim de protectie cu lichide. Se continua cu un regim alimentar complet (circa45 cal/kg corp pe zi), bogat in proteine si vitamine.
Necesarul proteic este recomandat sub forma de lapte, produse lactate si cereale, seminte germinate de orz si grau, tinand seama ca bolnavul
metabolizeaza foarte greu proteinele animale.
Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarina, untdelemn si putin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-
400 g/zi.
Alimentele Recomandate
In ciroza hepatica compensata sunt recomandate alimente cu efecte de
stimulare a functiei hepatice:
Alte alimente admise pentru consum sunt:
Acestea din urma au rolul de a stimula apetitul si de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate.
Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Ciroza
Lista alimentelor interzise incepe cu bauturi alcoolice, grasimi animale incinse, mezeluri, afumaturi, conserve, prajeli,sosuri grase, maruntaie, oua,branzeturi grase si fermentate,leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, paine alba proaspata si sarata, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolata.
Pentru accelerarea vindecarii cirozei hepatice se aplica comprese calde,inclusiv cu parafina, tinute doua ore pe zona toracica dureroasa, folosind
saculeti in care se oparesc flori de fan. de asemenea, se recomanda aplicarea de cataplasme de argila sau ceapa cu varza si tarate pentru decongestionarea
ficatului (4 foi de varza, 3 cepe si 250 g tarate fierte). Acestea se intind pe zona ficatului, in strat de 2 cm grosime,se acopera cu o fasa elastica si se lasa
timp de 90 de minute.
Regimul alimentar in cazul Ascitei
Ascita este cunoscuta sub denumirea de ciroza umeda si consta din acumularea de lichid ascitic in cavitatea peritoneala. Areloc marirea rapida a volumului
abdomenului,cu intinderea excesiva a pielii.
Reducerea consumului de sare
Bolnavii de ascitanu au voie sa consume multa sare. Pentru reducerea cantitatii de lichid ascitic se va diminua consumul zilnic de apa, concomitent cu respectarea dietei hiposodice. Cantitatea de sodiu consumata zilnic va fi sub un plafon de 0,5 g, in functie de gradul de avansare a bolii. Dupa revenire la normal, doza zilnica de sodiu nu va depasi 2 grame.
Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Ascita
In tratamentul ascitei se impune respectarea unui regim alimentar sever, in care sunt interzise multe produse, ca: mezeluri,conserve din carne, afumaturi, maruntaie, viscere, carne de rata, gasca, curca si vanat, peste gras (afumat sau conservat), icre, slanina, unt sarat, lapte nedegresat, muraturi, paine cu sare, legume bogate in sodiu (spanac, telina, ridichi, sfecla rosie, castraveti, varza murata), masline, mustar, ciocolata, bomboane si dulceturi, fructe conservate, bauturi alcoolice, ape minerale (clorosodice sau bicarbonate).
Zilnic se pun comprese pe abdomen, cu otet diluat sau cu frunze de varza si ceapa.
Regimul pentru insuficienta hepatica
Insuficienta hepatica si colica hepatica sunt afectiuni cu crize dureroase, violente,de tipul crampelor, cauzate de dilatari bruste ale canalelor intrahepatice si ale cailor biliare, mai ales dupa servirea mesei.
Ciorbele de legume:obligatorii in alimentatie
La colica hepatica, cu dureri violente in zona ficatului, se impune un regim alimentar controlat, care dureaza toata viata, deoarece ficatul a devenit foarte
sensibil la consumul anumitor preparate culinare.
Intrucat sunt suprimate din consum alcoolul, cafeaua si bauturile prea acidulate, se vor lua cantitati mai mari de ape minerale si ceaiuri medicinale
pentru eliminarea toxinelor acumulate in ficat. In loc de cafea este bine sa se consume un surogat din radacini de cicoare.
Alimentele Interzisein regimul pentru Insuficienta Hepatica
Sunt excluse grasimile fierte, sosurile cu rantas, prajelile, produsele de patiserie si alcoolurile tari. de asemenea, se recomanda excluderea din alimentatie
a unor legume (varza, conopida, napi, telina, castraveti) si a unor fructe (prune, pepeni galbeni, banane).
In timpul crizelor dureroase de ficat este obligatoriu repausul la pat.
Se vor aplica in zona dureroasa perne electrice si comprese calde, alcoolizate, sau cataplasme cu frunze de varza sau creson, bine maruntite si incorporate intr-un albus de ou, batut spuma, in care se adauga un paharel cu infuzie depapadie.
Regimul pentru cancer hepatic
Cancerul hepatic, ca tumora maligna,poate fi o faza evolutiva a cirozei hepatice. Datele statistice arata ca circa 85% din bolnavii de cancer hepatic au suferit de ciroza, de diferite etiologii.
Declansare si evolutia bolii
Sunt cunoscute alimentele care nu trebuie sa fie consumate, intrucat pot declansa boala sau pot grabi evolutia ei. In aceasta categorie intra, in primul rand, carnea si grasimile animale saturate, slanina, mezelurile, afumaturile, conservele, prajelile de orice fel.
Carnea de porc, in special fripta pe carbuni, este foarte apetisanta la miros, dar poate mari riscul de cancer hepatic, deoarece la temperaturi ridicate,
pe carbunii incinsi, grasimea se scurge pe carbuni, generand un fum care contine hidrocarburi aromatice policiclice (exemplu benzopiren).
Acestia sunt agenti puternic cancerigeni, care pun in pericol atat viata celor care consuma carnea fripta, cat si a persoanelor din apropierea gratarului, care inhaleaza fumul aromatizat. de asemenea, toxinele din carne declanseaza dezechilibre grave de metabolism, provocand cancere hepatice, iar prin depuneri la incheieturi dau artrite.
Alimentele Interzisein regimul pentru
Cancer Hepatic
Dupa declansarea cancerului de ficat
trebuie sa fie interzise si alte alimente ca:
Alimente Recomandate
In locul proteinelor din carne se recomanda proteinele din soia, orez, lapte acru, branzeturi nefermentate, oua,
drojdie de bere (30-50 g/zi), legume si fructe proaspete, tarate, grau incoltit, paine integrala.
Dintre legume sa nu lipseasca patrunjel, sfecla rosie, telina, varza, ridichi, ceapa, usturoi, cartofi copti,
Dintre fructe sunt recomandate grepfruturi, lamai, mere si fructe de padure.
Cura de sucuri de legumee recomandata lunar
Lunar se va tine o cura de crutare in timpul careia se vor consuma numai sucuri de legume (sfecla rosie, morcov, telina,
varza alba, creson, tomate, patrunjel, salata verde, orz verde) precum si sucuri de fructe (mere rase, struguri, afine, agrise, zmeura, coacaze).
Inainte de intrare in iarna este necesara o buna aprovizionare cu legume si fructe, bogate in complexul vitaminic (A, C, E, B).
Sa nu se neglijeze faptul ca vitaminele au un rol important in cresterea rezistentei la boala a organismului si in stimularea sistemului imunitar, cu contributii directe in lupta anticanceroasa.
GRADINA VIE
Mail:office@ilincuta-dan.ro
Adresa:Calea Serban Voda 109-111,Bucuresti
Contact:0786.081.724