GRADINA VIE

Descopera optiuni naturale care pot ajuta la imbunatatirea sanatatii tale.Avem o gama diversificata de ceaiuri suplimente,uleiuri si creme,toate concepute pentru a sustine bunastarea ta.

Mobile menu

 

       

 

 

 TRATAMENTE NATURISTE PENTRU AFECTIUNILE FICATULUI

 

 

Cele mai frecvente afectiuni hepatobiliaresunt: steatoza hepatica, hepatita acuta sau cronica, ciroza, ascita, insuficientahepatica si cancerul hepatic.

Prima, si anume steatoza hepatica consta in incarcarea ficatului cu grasimi, urmata de o inflamatie dureroasa,provocata de diferiti factori: alcoolism, obezitate, hepatita virala, diabet zaharat, consumul excesiv de grasimi animale si dulciuri, intoxicatii cu metale grele si medicamente chimice, stres oxidativ si psihoemotional, socuri nervoase.

Sanatatea ficatuluie strans legata de alimentatie

Starea de sanatate a ficatului arestransa legatura cu alimentatia,diferentiata in functie de individ si de tipul afectiunii. Dupa o criza dureroasa de ficat,calmarea poate fi realizata prin adoptareaunui regim alimentar foarte strict, in caresa predomine legume verzi, ciorbe, supe, fructe si compoturi. Bune efecte are consumul de morcov, salata, tomate,fructe acide (mere, struguri, lamai,portocale, mandarine, masline).

Dimineata, pestomacul gol, se ia o lingurita cu ulei de masline si o felie de lamaie.Pentru eliminarea toxinelor se consuma cantitati mari de ape minerale si ceaiuri medicinale (anghinare, papadie,albastrele, salvie, menta, rozmarin,radacini de revent), care se iau atatpreventiv, cat si curativ.

Regimul de viata impune un control riguros al climatului familial si social.

Intrucat criza de ficat poate fi generata de cauze psihice (socuri nervoase) este recomandata multa odihna, viataechilibrata,o buna oxigenare a organismului, un orar riguros pentru munca, masa si odihna.In cursul diminetii se recomanda o curade aer, baie de soare si gimnastica respiratorie, armonizata cu educatie fizica,fara eforturi mari.La dureri acute, este indicat ca dupamasa de pranz sa se aplice o cataplasma lombo-abdominala cu lut sau cu varza, maruntite si incorporate intr-un albusde ou batut spuma. Se vor aplica sicomprese calde cu seminte de in,fierte timp de o ora, pana ajunge lastarea de mucilagiu care se pun intr-un saculet de panza si se aplica pe abdomen.

 
 

1. Hepatita

Regimul pentru hepatita acuta sau cronica

Hepatita este o afectiune a ficatului, cu caracter inflamatoriu, infectios sitransmisibil, uneori sub forma de epidemii.In functie de natura evolutiei, hepatita

poate fi acuta sau cronica. Hepatitaacuta este caracterizata prin necrozarea celulelor hepatice, lezarea inflamatorie a parenchimului hepatic si a altor tesuturi si organe.

Declansarea hepatitei cronicesi importanta alimentatieiHepatita cronica este o boala instalata peo lunga durata de timp. Ea consta din

inflamarea cronica a parenchimuluihepaticsi lezarea treptata a celulelor ficatului.Principalele cauze ale cronicizarii hepatitei constau dintr-un tratament

incorect al bolii sau dintr-un consumexcesiv si de durata de bauturi alcoolicetari si medicamente, infectii microbiene, dezechilibru nutritional prin carenta de

proteine si vitamine sau intoxicatiialimentare si accidentale. In acest sens, regimul alimentar are un rol deosebit de important, ajutand la inlaturarea cauzelor, revenirea la o stare de normalitate relativa, si asigurand cresterea rezistentei generale a organismului.

Cura cu sucuri de legume.

La inceput se vor administra sucuridietetice de legume (morcov, tomate,sfecla rosie, castraveti, lactuca), sucurinefermentate din fructe (mere,portocale, lamai, prune, struguri, capsuni,fragi, agrise, afine, pepeni verzi),consumate imediat dupa preparare, si ceaiuri medicinale indulcite cu mierede albine.

Sucul de morcov se obtine prin spalarea si maruntirea radacinilor, care se dau prin masina de tocat sau prin mixer. Se bea, dimineata si dupa-amiaza, cate 100 ml suc proaspat, iar restul se pastreaza in frigider timp de maximum 24 de ore. Se mai recomanda un amestec din suc de morc(o parte), apa (doua parti) si zahar (patru parti), din care se vor consuma, zilnic,

cate 4-6 linguri.

Cura se mentine pana la ameliorarea completa a bolii.

Sucul de pepene verde bine copt se obtine prin taierea miezului curatat de coaja si de seminte si trecerea pulpei

fructului prin masina de tocat sau mixer; se consuma, imediat, cate un pahar pe zi.

Alimentatie recomandata

La 2-3 zile dupa incetarea crizelor se introduc in alimentatie produse lactate(lapte dulce si acru, iaurt, branzaproaspata de vaci – 250 g/zi, cas

dulce, urda, telemea desarata – 100 g/zi, smantana – 2 linguri/zi), margarina,untdelemn crud (40-50 g/zi) siotet de mere.

Sunt usor suportate supele cu zdrente de ou, legumele verzi fierte (fasole pastai, mazare), ridichi rase, salatede legume (cu patrunjel, telina, marar,spanac, loboda, morcov ras, lactuca, castraveti, ardei gras).

Mai pot fi consumati cartofi fierti sau copti, peste slab (pastrav, stiuca, lin, biban, salau, cod), carne de vita slaba sau de pasare (sub forma de rasol).

La masa se serveste paine prajita,mamaliga, chifle, taitei, macaroane,fulgi de ovaz, orez, oua moi, ochiuri

romanesti fierte in apa, budinci, papanasi.

Deserturi pe baza de fructe

La desert sunt indicate fructe proaspete(mere, pere, cirese, visine, piersice, caise, fragi, coacaze, agrise, afine, prune, gutui, pepeni verzi, struguri, lamai, portocale, masline) care maresc rezerva deglicogen a ficatului si ii imbunatatesc

starea functionala prin protejare impotriva toxinelor.

In hepatita cronica, cu durata de pesteun an de la declansare, este indicat regimul alimentar mentionat mai sus. Mesele vor consta din cantitati mici de alimente,servite mai des (4-5 pe zi). Se vor evita alimentele si bauturile prea reci. Inainte de mese este bine sa se mestece catevafrunze de patrunjel sau telina, pentru a mari pofta de mancare. In cazul cand hepatita se suprapune pe o calculozabiliara, este bine ca in fiecare dimineata sa se ia, pe stomacul gol, cate o lingura cu ulei de masline si zeama de lamaie.

Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Hepatita

Ca in orige regim, sunt anumite alimentecare nu e recomandat sa fie consumate. 

Atat in hepatita acuta, cat si cronica 

se interzic:

  • carnea grasa de porc, oaie, rata, gasca, vanat, raci, grasimi animale (untura, slanina), prajeli, creier, rinichi, drob de miel, supe de oase
  • pastrama, mezeluri, conserve, afumaturi, icre, sardele,
  • branzeturi grase, sarate si fermentate (cascaval),
  • legume uscate sau cu celuloza dura (fasole, varza, gulii), nuci, alune, migdale
  • sosuri cu rantas
  • sare in exces
  • condimente iuti (piper, boia, mustar, hrean, usturoi, ceapa)
  • de asemenea se exclud cafeaua, cacaua, inghetatele, bauturile alcoolice tari, unele bauturi racoritoare (coca-cola).
 

2. Icterul

Alimentatia in cazul icterului

Icterul sau galbinarea este o boala care poate sa survina la toate varstele, pe substratul unei anemii fiziologice si patologice, congenitale sau dobandite.

Boala se manifesta prin colorarea in galben a pielii, a ochilor si a mucoaselor,

mai intens „albusul ochilor“, ca urmare a retentiei in sange a pigmentilor biliari (bilirubina), blocati in canalul coledoc.

Patrunjelul si mararul combat icterul

In regimul alimentar, cele mairecomandate alimente sunt extractele de ficat si adausul de vitamine (B, K).

Efecte bune are o cura de coacaze negre,timp de doua saptamani. La masa este

bine sa se serveasca ardei gras, patrunjel, marar, precum si fructe proaspete

(mere, pere, piersice). Dupa fiecare masa sau ceai consumat se poate lua cate o lingurita de bitter suedez.

Urmarind evolutia bolii, se constata ca dupa 2-3 zile apare o revenire la normal a culorii pielii, iar analizele de laborator vor fi mult mai bune.

Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Icter

In respectarea regimului alimentar sunt interzise:

  • grasimile animale,
  • tocaturile,
  • mezelurile,
  • sosurile,
  • conservele
  • alcoolurile tari.

Regimul de viata in cazul icterului impune o atentionare speciala. Intrucaticterul este o afectiune contagioasa,care se transmitecu usurinta la persoanele din preajma, se impune o izolare stricta a pacientului, fie intr-un spital de boli contagioase, fie la domiciliu.

3. Ciroza hepatica

Regimul alimentar in cazul Cirozei

Ciroza hepatica este o imbolnavire cronica a ficatului, constand din inflamarea si lezarea tesutuluiconjunctiv, cu evolutie progresiva spre modificarea structurii ficatului si sclerozarea tesuturilor in benzi. Dieta cu lamai proaspete e recomandata bolnavilor de ciroza

Alimentatie bogata in proteine si vitamie

In crizele de ciroza hepatica se incepe cu cateva zile de repaus obligatoriu la pat siregim de protectie cu lichide. Se continua cu un regim alimentar complet (circa45 cal/kg corp pe zi), bogat in proteine si vitamine.

Necesarul proteic este recomandat sub forma de lapte, produse lactate si cereale, seminte germinate de orz si grau, tinand seama ca bolnavul 

metabolizeaza foarte greu proteinele animale.

Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarina, untdelemn si putin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-

400 g/zi.

Alimentele Recomandate

In ciroza hepatica compensata sunt recomandate alimente cu efecte de

stimulare a functiei hepatice:

  • Fructe: agrise, cirese, visine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi) ienupar (10-15 fructe proaspete zilnic), masline, tomate, ardei, dovlecei
  • Cura de lamai prospete, indulcite cu miere de albine;
  • Legume: fasole pastai, morcov, vinete, spanac, salata, varza cruda (alba si rosie), ridichi;
  • Sucuri din legume proaspete: morcov, sfecla rosie, varza, ridichi negre, castraveti
  • Suc din orz verde (cate o jumatate de pahar dimineata si seara).

Alte alimente admise pentru consum sunt:

  • carnea slaba de vita, vitel sau pasare, rasol din peste alb,
  • branza proaspata de vaci, urda dulce, cas dulce, iaurt, smantana proaspata,
  • albus de ou, untdelemn, paine alba veche de o zi, paste fainoase rafinate, budinci, compoturi
  • condimente aromate (cimbru, marar, patrunjel, leustean, dafin)

Acestea din urma au rolul de a stimula apetitul si de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate.

Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Ciroza

Lista alimentelor interzise incepe cu bauturi alcoolice, grasimi animale incinse, mezeluri, afumaturi, conserve, prajeli,sosuri grase, maruntaie, oua,branzeturi grase si fermentate,leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, paine alba proaspata si sarata, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolata.

Pentru accelerarea vindecarii cirozei hepatice se aplica comprese calde,inclusiv cu parafina, tinute doua ore pe zona toracica dureroasa, folosind

saculeti in care se oparesc flori de fan. de asemenea, se recomanda aplicarea de cataplasme de argila sau ceapa cu varza si tarate pentru decongestionarea

ficatului (4 foi de varza, 3 cepe si 250 g tarate fierte). Acestea se intind pe zona ficatului, in strat de 2 cm grosime,se acopera cu o fasa elastica si se lasa

timp de 90 de minute.

4. Ascita

Regimul alimentar in cazul Ascitei

Ascita este cunoscuta sub denumirea de ciroza umeda si consta din acumularea de lichid ascitic in cavitatea peritoneala. Areloc marirea rapida a volumului

abdomenului,cu intinderea excesiva a pielii.

Reducerea consumului de sare

Bolnavii de ascitanu au voie sa consume multa sare. Pentru reducerea cantitatii de lichid ascitic se va diminua consumul zilnic de apa, concomitent cu respectarea dietei hiposodice. Cantitatea de sodiu consumata zilnic va fi sub un plafon de 0,5 g, in functie de gradul de avansare a bolii. Dupa revenire la normal, doza zilnica de sodiu nu va depasi 2 grame.

Alimentele Interzisein regimul alimentar pentru Ascita

In tratamentul ascitei se impune respectarea unui regim alimentar sever, in care sunt interzise multe produse, ca: mezeluri,conserve din carne, afumaturi, maruntaie, viscere, carne de rata, gasca, curca si vanat, peste gras (afumat sau conservat), icre, slanina, unt sarat, lapte nedegresat, muraturi, paine cu sare, legume bogate in sodiu (spanac, telina, ridichi, sfecla rosie, castraveti, varza murata), masline, mustar, ciocolata, bomboane si dulceturi, fructe conservate, bauturi alcoolice, ape minerale (clorosodice sau bicarbonate).

Zilnic se pun comprese pe abdomen, cu otet diluat sau cu frunze de varza si ceapa.

 

 

5. Insuficienta Hepatica

Regimul pentru insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica si colica hepatica sunt afectiuni cu crize dureroase, violente,de tipul crampelor, cauzate de dilatari bruste ale canalelor intrahepatice si ale cailor biliare, mai ales dupa servirea mesei.

Ciorbele de legume:obligatorii in alimentatie

La colica hepatica, cu dureri violente in zona ficatului, se impune un regim alimentar controlat, care dureaza toata viata, deoarece ficatul a devenit foarte

sensibil la consumul anumitor preparate culinare.

  • Sunt indicate ciorbele de legume (cu salata, morcov, tomate, creson)
  • Fructele mai acide, cu actiune
  • stimulatoare in insuficienta hepatica
  • (lamai, portocale, mandarine,
  • grepfruturi, struguri, mere, masline).
  • Deosebit de eficient este consumul de dimineata, pe stomacul gol, a unei
  • lingurite de ulei de masline, cu o
  • felie de lamaie.
  • In locul proteinelor din carne se
  • recomanda proteinele din soia

Intrucat sunt suprimate din consum alcoolul, cafeaua si bauturile prea acidulate, se vor lua cantitati mai mari de ape minerale si ceaiuri medicinale

pentru eliminarea toxinelor acumulate in ficat. In loc de cafea este bine sa se consume un surogat din radacini de cicoare.

Alimentele Interzisein regimul pentru Insuficienta Hepatica

Sunt excluse grasimile fierte, sosurile cu rantas, prajelile, produsele de patiserie si alcoolurile tari. de asemenea, se recomanda excluderea din alimentatie 

a unor legume (varza, conopida, napi, telina, castraveti) si a unor fructe  (prune, pepeni galbeni, banane).

In timpul crizelor dureroase de ficat este obligatoriu repausul la pat.

Se vor aplica in zona dureroasa perne electrice si comprese calde, alcoolizate, sau cataplasme cu frunze de varza sau creson, bine maruntite si incorporate intr-un albus de ou, batut spuma, in care se adauga un paharel cu infuzie depapadie.

6. Cancerul Hepatic

Regimul pentru cancer hepatic

Cancerul hepatic, ca tumora maligna,poate fi o faza evolutiva a cirozei hepatice. Datele statistice arata ca circa 85% din bolnavii de cancer hepatic au suferit de ciroza, de diferite etiologii.

Declansare si evolutia bolii

Sunt cunoscute alimentele care nu trebuie sa fie consumate, intrucat pot declansa boala sau pot grabi evolutia ei. In aceasta categorie intra, in primul rand, carnea si grasimile animale saturate, slanina, mezelurile, afumaturile, conservele, prajelile de orice fel.

Carnea de porc, in special fripta pe carbuni, este foarte apetisanta la miros,  dar poate mari riscul de cancer hepatic, deoarece la temperaturi ridicate,

pe carbunii incinsi, grasimea se scurge pe carbuni, generand un fum care contine hidrocarburi aromatice policiclice (exemplu benzopiren).

Acestia sunt agenti puternic cancerigeni,  care pun in pericol atat viata celor care consuma carnea fripta, cat si a persoanelor din apropierea gratarului, care inhaleaza fumul aromatizat. de asemenea, toxinele din carne declanseaza dezechilibre grave de metabolism, provocand cancere hepatice, iar prin depuneri la incheieturi dau artrite.

Alimentele Interzisein regimul pentru

Cancer Hepatic

Dupa declansarea cancerului de ficat

trebuie sa fie interzise si alte alimente ca:

  • alcool, cafea, cacao, tutun
  • zahar si produse fine de cofetarie, praf de copt,
  • condimente iuti,
  • ciuperci,
  • branzeturi fermentate

Alimente Recomandate

In locul proteinelor din carne se recomanda proteinele din soia, orez, lapte acru, branzeturi nefermentate, oua,

drojdie de bere (30-50 g/zi), legume si fructe proaspete, tarate, grau incoltit, paine integrala.

Dintre legume sa nu lipseasca patrunjel, sfecla rosie, telina, varza, ridichi, ceapa, usturoi, cartofi copti,

Dintre fructe sunt recomandate grepfruturi, lamai, mere si fructe de padure.

Cura de sucuri de legumee recomandata lunar

Lunar se va tine o cura de crutare in timpul careia se vor consuma numai sucuri de legume (sfecla rosie, morcov, telina,

varza alba, creson, tomate, patrunjel, salata verde, orz verde) precum si sucuri de fructe (mere rase, struguri, afine, agrise, zmeura, coacaze).

Inainte de intrare in iarna este necesara o buna aprovizionare cu legume si fructe, bogate in complexul vitaminic (A, C, E, B).

Sa nu se neglijeze faptul ca vitaminele au un rol important in cresterea rezistentei la boala a organismului si in stimularea sistemului imunitar, cu contributii directe in lupta anticanceroasa.

 

                     GRADINA VIE

 MAGAZIN ONLINE

 

Mail:office@ilincuta-dan.ro

Adresa:Calea Serban Voda 109-111,Bucuresti

Contact:0786.081.724